Ce este Sindromul Cushing la câini?
- Posesori de câini
Sindromul Cushing este o tulburare care afectează grav sănătatea, vitalitatea și aspectul câinelui tău. Cunoscută ca hiperadrenocorticism sau boala Cushing, este una dintre cele mai frecvente tulburări endocrine, care apare mai ales la câinii de vârstă mijlocie și mai în vârstă.
Nivel excesiv de cortizol
Câinii cu Cushing produc cantități excesive de cortizol, un hormon important care ajută la reglarea metabolismului organismului. Acest lucru poate avea efecte dăunătoare asupra altor organe și asupra capacității organismului de a se regla.
Eliberarea cortizolului
Cortizolul este produs de cele două glande suprarenale. Hormonul ACTH controlează producția și eliberarea cortizolului din glande. ACTH în sine este produs de glanda pituitară situată la baza creierului.
Concentrația de cortizol din sângele unui câine sănătos variază pe măsură ce cererea organismului de cortizol fluctuează. De exemplu, în perioadele de stres sau boală, producția de cortizol de către glandele suprarenale este crescută. După perioada de stres, concentrația de cortizol din sânge revine la normal.
Ce cauzează sindromul Cushing?
Cushing va apărea de obicei ca urmare a unei tumori – care poate apărea în unul dintre cele două locuri ale corpului:
Cushing este cauzat de o tumoare în glanda pituitară
La majoritatea câinilor cu boala Cushing (80 – 85%), o mică tumoare se va dezvolta în glanda pituitară. Cele mai multe dintre aceste tumori sunt clasificate drept benigne sau non-canceroase - ceea ce înseamnă că nu invadează țesutul din apropiere și nu se răspândesc în alte părți ale corpului și au o dimensiune mai mică de 1 cm.
Celulele acestei tumori produc cantități excesive de ACTH care, la rândul său, duce la producția excesivă de cortizol.
Cushing este cauzat de o tumoare în glanda suprarenală
La restul de 15-20% dintre câini, boala Cushing este cauzată de o tumoare la una (sau foarte rar la ambele) dintre glandele suprarenale. În cazul în care boala Cushing este cauzată de o tumoare suprarenală, există un risc mai mare ca tumora să fie canceroasă și, prin urmare, medicul veterinar vă poate oferi teste pentru a afla ce tip de tumoare vă afectează câinele.
Indiferent de cauza bolii Cushing, rezultatul este întotdeauna același - este produs mai mult cortizol decât este necesar organismului. Acest lucru duce la dezvoltarea lentă a unei combinații de semne clinice care sunt asociate cu afecțiunea.
Există un tratament care combate producția excesivă de cortizol și pentru majoritatea câinilor prognosticul este foarte bun. În ciuda faptului că sunt adesea diagnosticați mai târziu, cu un tratament de succes, există multe rapoarte despre câini cu sindromul Cushing care continuă să trăiască o viață lungă și fericită.
Deoarece animalele de companie nu sunt în măsură să ne spună cum se simt, este important ca, dacă există o suspiciune cu privire la Cushing, să se ia măsuri rapide astfel încât orice impact negativ al bolii să fie minimizat.
În cazuri foarte rare, tumorile hipofizare se pot extinde până la o dimensiune mai mare de 1 cm. Deși este puțin probabil să invadeze țesutul din apropiere, ele pot împinge asupra creierului. Acest lucru are potențialul de a provoca semne cum ar fi ritmul, rotirea și, în cazuri extreme, convulsii și orbire. Cu toate acestea, este important să rețineți că astfel de cazuri sunt foarte rare și vă recomandăm să discutați cu medicul veterinar dacă patrupedul începe să prezinte oricare dintre aceste semne.
Dacă patrupedul tău are o tumoare în glanda suprarenală, incidența unei tumori canceroase este crescută în comparație cu o tumoră hipofizară.